بلاگ

لوله کشی آب ساختمان

لوله کشی ساختمان

لوله کشی آب ساختمان یکی از مسائل مهمی است که باید در اجراء و نصب و حتی متریال آن کمال دقت و مهارت ،رعایت شود.عدم مهارت نصب لوله در ساختمان ،قطعاً ،ساختمان را با کاهش فشار آب و کاهش دبی مناسب آب و مشکلات کمبود آب مواجه می کند.

انواع لوله کشی آب ساختمان

به صورت کلی دو نوع لوله کشی در سیستم لوله کشی ساختمان وجود دارد که عبارتند از لوله کشی انشعابی و لوله کشی کلکتوری

  1. لوله کشی انشعابی: ابتدایی ترین نوع لوله کشی نوع انشعابی است که روشی آسان و ساده و مقرون به صرفه می باشد .این لوله کشی به این صورت است که یک لوله اصلی به طرف مصرف کننده ها رفته و هر مصرف کننده ایی یک انشعاب را به خود قرار می دهد.
  2. لوله کشی کلکتوری: این نوع لوله کشی بعدها به وجود آمد و در حال گسترش می باشد.این لوله کشی نیاز به کلکتور تقسیم می باشد و تجهیزات در این سیستم لوله کشی بیشتر از نوع انشعابی است و طول لوله کشی در این سیستم بیشتر از نوع انشعابی می باشد.یکی از محاسن این سیستم این است که افت فشار در سیستم لوله کشی به حداقل ممکن می رسد.
  3. لوله کشی کلکتوری انشعابی:این سیستم ترکیبی از سیستم کلکتور بندی و انشعاب گیری می باشد و روشی بسیار مفید برای لوله کشی منازل و ساختمان ها بشمار می رود.این سیستم محاسن سیستم کلکتوری و انشعابی را در بر داشته و معایب دو سیستم اصلاح شده است.

مراحل لوله کشی آب ساختمان 

  • اتصال سر لوله ساختمان به لوله اصلی آب شهری (انشعاب گرفتن)
  • نصب شیر پیاده رو (نصب شیر ورودی ساختمان)
  • نصب کنتور آب
  • اجراء لوله کشی ساختمان
  • نصب شیر یکطرفه
  • نصب شیر خلاء شکن

گرفتن انشعاب

درگرفتن انشعاب از آب لوله کشی شهری ،حتی المقدور باید از مسیر مستقیم و بدون پیچ و خم فراوان باشد.در انتهای لوله کشی شهر که معمولاً با لوله پلی اتیلن  می باشد یک عدد رابط پلی اتیلن پیچی به ورودی نصب می گردد و سپس یک عدد شیر اهرمی (شیرپیاده رو) به منظور کنترل آب ورودی به ساختمان نصب می گردد.لوله های آب شهری معمولاً در عمق های مناسبی نصب می شوند تا از یخ زدگی و شکستن به وسیله تردد وسایل نقلیه جلوگیری شود.قطر لوله آب شهر به ساختمان به عواملی از قبیل فشار آب و فاصله ساختمان از لوله آب اصلی شهر و مقدار واحدهای ساختمان بستگی دارد. 

نصب شیر اهرمی (پیاده رو)

این شیر قبل از کنتور آب وصل می گردد و توسط یک غلاف ساقه شیر حفاظت به سطح زمین آورده می شود.در هنگام تعمیرات لوله کشی ساختمان و یا اضافه کردن لوله کشی ساختمان ، آب ورودی توسط این شیر قطع و وصل می گردد.

نصب کنتور آب

کنتور های آب بسته به میزان مصرفی ساختمان تعیین می شوند.کنتور آب برای تعیین میزان مصرف آب نصب می گردد.به اینصورت که داخل کنتور آب ،یک عدد توربین وجود دارد که با عبور آب و برخورد آن با پره ها،توربین به چرخش در آمده و میزان دبی آب را اندازه می گیرد و به شمارش گر روی کنتور اعمال می کند.واحد مصرفی کنتور بر حسب متر مکعب تعیین می شود.برای دسترسی آسان مامورین سازمان آب، معمولاً کنتور آب در ورودی ساختمان و پشت درب ورودی حیاط نصب می شود.

طبق دستور سازمان آب ،پمپ آب نباید خیلی نزدیک کنتور آب نصب گردد و حداقل فاصله بین پمپ آب و کنتور آب ۱/۵ متر می باشد،این فاصله بخاطر عدم آسیب به توربین کنتور آب می باشد.

اجراء لوله کشی ساختمان

به مبحث اصلی اجراء لوله کشی ساختمان رسیدیم.بعد از کنتور یک عدد شیر یکطرفه در ورودی ساختمان نصب می گردد.در ادامه شبکه لوله کشی و تجهیزات آن بسته به نوع ساختمان و واحد های آن و نوع مسکونی یا اداری و یا تجاری بودن آن ،نصب و اجراء می شود.در ساختمان های چند طبقه با واحد های زیاد معمولاٌ چند مسیر لوله برای بالا رفتن آب ،نصب و اجراء می شود. همچنین برای تک تک لوله ها در ابتدای ورودی آن ها شیر فلکه نصب می گردد.همچنین برای هر واحد در ابتدای ورودی آن ،یک عدد شیر فلکه نصب می گردد.

انواع لوله و اتصالات بکار رفته در لوله کشی آب ساختمان

نصب شیر یکطرفه 

شیرهای یکطرفه معمولاً در قسمت های خاصی مورد استفاده قرار می گیرند.یک عدد در ابتدای ورودی ساختمان ،بعد از کنتور نصب می گردد.یک عدد هم در خروجی آب تانکر (منبع ذخیره آب) وصل می گردد.در مجموع کار شیر یکطرفه در مسیر لوله کشی این است که اجازه می دهد ،آب فقط در یک سمت حرکت کند.

انواع شیر های یکطرفه
  • شیر یکطرفه چرخشی
  • شیر یکطرفه چرخشی لولایی
  • شیر یکطرفه توپی یا کروی
  • شیر یکطرفه دو صفحه ای
  • شیر یکطرفه قطع کننده
  • شیر یکطرفه دریچه ای
شیر یکطرفه چرخشی

این شیر از سه قسمت اصلی تشکیل شده است

  1. بدنه شیر
  2. کلاهک
  3. دیسک
شیر یکطرفه چرخشی لولایی

این شیرها برای سیستم های لوله کشی ،که سیال عامل در آن ها با فشار زیاد عبور می کنند ،مناسب هستند.

شیر یکطرفه توپی یا کروی

اکثر شیرهای یکطرفه در مسیر جریان بصورت عمودی یا افقی نصب می گردند.مزیت این شیرهای یکطرفه این است که در مسیر جریان هم بصورت افقی و هم عمودی نصب می گردند.

شیر یکطرفه دو صفحه ای

دیسک این شیرها بصورت دو صفحه می باشد .به این شیر های یکطرفه ،شیر یکطرفه پروانه ای نیز گفته می شود.

شیر یکطرفه قطع کننده

این شیر کاربردهای مختلفی دارد و ترکیبی از شیر یکطرفه دریچه ای و شیر یکطرفه لولایی می باشد.

شیر یکطرفه دریچه ای یا (فنری)

در بازار های ایران به این شیرها ،شیر یکطرفه فنردار نیز گفته می شود.پشت دیسک آن ها معمولاً از فنرهای لول استفاده می شود و سرعت بسته شدن این شیر ها بالا می باشد.

نصب شیر خلاء شکن

این شیرها روی خط تغذیه آب بهداشتی و ظرفشویی و ماشین لباسشویی ،نصب می شوند تا در زمان قطعی آب،جریان آب داخل تجهیزات ،به داخل لوله ها برگشت پیدا نکنند.

کارکرد پمپ ها

در شهرهای کوچک که در مسیر لوله آب اصلی ،افت فشار زیاد است و در ساعات مختلف روز آب با فشار خیلی پایین به ساختمان ها و خانه ها می رسد،وجود یک پمپ برای خانه ها وساختمان ها الزامی می باشد.پمپ ها انواع و حجم های مختلف و متنوعی دارند که در مقاله ایی بصورت جداگانه به آن ها می پردازیم.

منبع : تاسیسات ۲۴ ساعته

استاد کار

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن