بلاگ

اهمیت شیب بندی لوله فاضلاب

در مقاله قصد داریم به اهمیت شیب لوله های فاضلاب پرداخته و تلرانس و یا محدوده استاندارد شیب گذاری لوله های فاضلاب را خدمت شما همراهان عزیز ارائه دهیم.

گذری بر لوله کشی فاضلاب

لوله های بکار رفته در سیستم فاضلاب یا چدنی و یا پی وی سی و یو پی وی سی و پلی پروپیلن می باشد.در حال حاضر از لوله های فاضلابی چدنی استفاده زیادی نمی گردد و بیشتر از لوله های پی وی سی و یو پی وی سی که به لوله های پلیکا مشهور هستند استفاده می شود.

در سال های اخیر از لوله های پوش فیت که از متریال پلی پروپیلن است نیز استفاده می گردد و یکی از مزیت های این نوع لوله ها عدم چسب کاری و نصب و اجراء راحتتر آن ها نسبت به پلیکا می باشد.همچنین آب بندی آن ها با کیفیت بالاتری صورت می گیرد.

در گذشته از متریال سنگ و سیمان برای لوله کشی فاضلاب و تخلیه فاضلاب استفاده های فراوانی می شد که با پیشرفت بشر و پیدایش مواد مصنوعی و سبک و مقاوم، لوله ها به روش های جدید تولید و ارائه گردید.

کار لوله های فاضلاب

لوله های فاضلاب در سیستم ساختمان ها و اماکن نصب و اجراء می گردند تا آب های استفاده شده حاصل از شست و شوی ظروف و حمام کردن و حتی سرویس را به سیستم چاه فاضلاب شهری و یا جوی های انتقال آب فاضلاب و یا چاه خانگی انتقال دهند.

برای اینکه انتقال آب آلوده فاضلاب و پسماندهای آن به راحتی صورت بگیرد باید سیستم فاضلاب ساختمان یک شیب نسبی رو به پایین داشته باشد تا آب و پسماند های آن به راحتی داخل سیستم لوله کشی حرکت کرده و بدون اینکه متوقف شوند به راحتی منتقل شوند.

بنابراین برای اینکه فاضلاب در لوله ها رسوب نکند و به راحتی به حرکت خود ادامه دهد تا به مقصد برسد باید لوله های افقی که در ساختمان ها بکار می رود یک شیب نسبی رو به پایین داشته باشد .

شیب بندی فاضلاب

شیب لوله های فاضلاب توسط علم مکانیک سیالات طراحی شده و نتیجه مطلوب را گرفته است که در ادامه این مقاله به بررسی جامع آن می پردازیم.

تیم تاسیسات آب نشان با بکار گیری علم سیالات و تجربه چندین ساله در زمینه لوله کشی ساختمان کلیه خدمات فنی و تاسیساتی ساختمان شما اعم از لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان های شما را با کیفیت بالا به انجام می رساند و شما عزیزان می توانید جهت استعلام قیمت با ما تماس حاصل فرمائید.

شیب لوله های فاضلاب که بصورت افقی نصب و اجراء می گردد باید با شیب ۱ در ۱۰۰ الی ۴ در صد انجام گردد. شیب یک در صد کمترین شیبی است که می توان به لوله های فاضلاب اعمال کرده تا آب و پسماند های آن به راحتی منتقل گردند.

همچنین شیب ۴ الی ۵ در صد بیشترین شیبی است که می توان به لوله های اعمال کرد .اگر شیب از یک در صد کمتر باشد باعث راکت شدن آب و محتویات آن می گردد.همچنین اگر شیب بیشتر از ۴ الی ۵ درصد باشد آب با سرعت حرکت کرده و محتویات آن ممکن است در لوله ها جا بماند.

بنابراین شیب بندی لوله های فاضلاب باید محدوده تلرانس ۱ الی ۵ در صدی باشد که در ادامه بصورت جامع خدمت شما بیان می گردد.بهترین شیبی که می توان لوله های فاضلابی را نصب نمود شیب ۲ در صدی است که بیشترین کاربرد را دارد و آب آلوده و محتویات آن به راحتی منتقل می شوند.

معرفی جامع شیب ۱ الی ۴ درصدی لوله های فاضلاب

شیب ۱ در صد یعنی در صد سانتی متر یک سانت اختلاف ارتفاع داشته باشد و شیب چهار درصدی در یک متر که ۱۰۰ سانتی متر است اختلاف ارتفاع دو سر لوله ۴ سانتی متر است.بنابراین ما اگر بخواهیم در یک لوله ۲ متری یک شیب ۲ در صدی را اعمال کنیم باید اختلاف ارتفاع دو سر لوله چهار سانتی متر باشد.

روش اعمال شیب به لوله های فاضلاب

شیب لوله توسط تراز
شیب لوله توسط تراز

در حال حاضر شیب گذاری لوله ها به روش های مختلف بسیاری انجام می شود که ما به چند روش آن اشاره می کنیم.

  1. شیب بندی توسط شیلنگ تراز
  2. شیب بندی توسط ریسمان
  3. شیب بندی توسط تراز بنایی ۱۰۰ سانتی
  4. شیب بندی توسط ترازهای مخصوص نشان دادن شیب

شیب بندی توسط شیلنگ تراز بسیار دقیق می باشد و در صد خطای بسیار پایینی دارد بخاطر همین ما از این روش در شیب بندی لوله های فاضلاب استفاده می کنیم.به این صورت که ابتدا دو سر لوله را با شیلنگ تراز ،تراز می کنیم و سپس اختلاف ارتفاع مورد نظر را در سر لوله اعمال می کنیم.

شیب بندی توسط ریسمان نیز دقیق است ولی احتمال خطای آن بالا می باشد که ما این روش را پیشنهاد نمی کنیم.

شیب بندی توسط تراز هم دقت کمی داشته ولی در صورت سلامت تراز و دقت بالا می توان از این روش استفاده نمود.البته ترازهای مختلفی در بازار وجود دارد که می تواند شیب لوله مورد نظر را با شیب دلخواه تنظیم نمود.

دقت تراز های شیب گذاری شده بسیار بالا بوده و دقت بالایی دارند.البته این ترازها جزعی ازابزار دقیق ها می باشند و نباید صدمه و یا ضربه به آن وارد نمود.

عدم شیب بندی مناسب لوله کشی فاضلاب

همانطور که در اول مقاله گفته شد ،شیب گذاری مناسب لوله های فاضلاب می تواند به گرفتگی این لوله ها منجر شده و خسارت های جبران ناپذیری را به سیستم لوله کشی و حتی نمای داخلی ساختمان وارد کند.

متاسفانه گاهی اوقات استاد کار های حرفه ایی وجود دارند که بدون تراز کردن ،شیب اعمال می کنند و منطق این عملشان این است که به مرور زمان چشمشان به میزان شیب بندی آشنا شده است ،که این عمل به هیچ وجه پیشنهاد نمی گردد.

هنگامی که شما عزیزان با این گونه استاد کارها در حال کار هستید ،یا مجاب کنید تا با تراز لوله ها را شیب گذاری مناسب کنند و یا خود به راحتی با شناخت شیب می توانید شیب لوله های فاضلاب را مورد بررسی قرار دهید.

امیدوارم از این مقاله استفاده مفید را برده باشید و مورد پسند واقع شده باشد.

برچسب ها
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن